World Mental Health Day: één op de drie Nederlanders is open over mentale gezondheid

07 okt , 12:49 nieuws
rechtenvrije afbeelding hallmark
Hallmark
ROERMOND - Op donderdag 10 oktober is het World Mental Health Day. Er komt steeds meer aandacht voor mentale gezondheid. Toch blijft praten over dit onderwerp voor velen niet prettig.
Slechts één op de drie Nederlanders zegt namelijk open over zijn of haar mentale gezondheid te praten. Dit komt vooral omdat men het uitdagend vindt om zo’n gesprek aan te gaan.
Ongerust
Uit een onderzoek van Hallmark blijkt dat 35 procent van de ondervraagden er niemand mee wil belasten of hun dierbaren niet ongerust wil maken. Opvallend is dat dit aantal bij de 18 tot en met 24-jarigen 52 procent is, terwijl dit percentage bij 65+’ers op 26 procent ligt. Ook zegt 22 procent van de respondenten te twijfelen om het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan, omdat ze dit onderwerp te persoonlijk vinden.
Luisterend oor
Bijna iedereen (88 procent) kent wel iemand in zijn of haar omgeving die te maken heeft of heeft gehad met mentale issues.  Van de mannen zegt 34 procent er op dat moment veel voor diegene te zijn geweest, ten opzichte van 47 procent van de vrouwen. Om hulp te bieden aan onze dierbaren is een luisterend oor de meest genoemde vorm van steun (96 procent), gevolgd door regelmatig een bericht sturen of een telefoontje te plegen (71 procent).
Bang
Het blijkt dus dat Nederlanders het moeilijk vinden om met iemand te praten over de mentale gezondheid, maar 18 procent zegt hier geen enkele moeite mee te hebben. De groep die aangeeft dit wél moeilijk te vinden, zegt vooral bang te zijn om iets verkeerds te zeggen en soms ook niet te weten wat te zeggen. Ook wordt het blijven vinden van de balans tussen helpen en eigen grenzen bewaken als een grote uitdaging gezien. Hierbij valt op dat 24 procent van de respondenten van 18 tot en met 24 jaar zegt niet te weten wat te zeggen, ten opzichte van slechts 6 procent van de 55+’ers.