Overleg coördinatoren van de Roermondse WhatsApp groepen buurtpreventie

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Roermond – Angela Hokstam – Op 22 oktober is in de Tuinzaal van het stadhuis, een lang verwacht overleg van de coördinatoren van de Roermondse WhatsAppgroepen buurtpreventie geweest, met de beleidsmedewerker veiligheid en leefbaarheid van de gemeente. Voor het eerst sinds december 2017, zijn ze weer om de tafel gegaan. Helaas waren er slechts 13 coördinatoren aanwezig, een opkomst van circa 35%. Er waren coördinatoren aanwezig van onder meer Swalmen, Boukoul, Herten, Maasniel, ’t Veld, de Kemp en de Kapel. Die lage opkomst was met name te wijten aan het feit dat de contactgegevens niet meer actueel zijn. Buurtpreventie is een burgerinitiatief en de samenstelling van de groep coördinatoren is aan verandering onderhevig. Mensen haken af, nieuwe mensen nemen deel en sommige groepen worden beëindigd. De actualiteit van de contactgegevens was dan ook het eerste agendapunt. Afspraken ter verbetering zijn gemaakt.

Vervolgens was de privacy en AVG een onderwerp van gesprek. Hier kon geen helderheid geboden worden en aangezien dit niet tot acute problemen leidt is dit onderwerp afgelegd. Besproken werd verder, de samenwerking tussen de WhatsAppgroepen onderling, wijken en aangrenzende gemeenten. Ook kwamen misdaadcijfers aan de orde, cijfers waaraan men weinig conclusies kan en wil verbinden. Feit is wel dat de misdaadcijfers sinds 2015, het begin van de Roermondse WhatsApp buurtpreventie initiatieven, dalende zijn. Er is echter geen aantoonbare relatie met het burgerinitiatief.

Tenslotte werd de plaatsing van AED’s en de werving van daarvoor benodigde opgeleide gebruikers aan de orde gesteld. Er zijn nog enkele blinde vlekken binnen de gemeente, als het gaat om AED’s. Het verzoek werd gedaan om mensen hiervoor te werven, zodat nog dit jaar nieuwe AED’s gesubsidieerd kunnen worden. Het wordt aan de coördinatoren overgelaten, om via de WhatsAppgroepen hiervoor aandacht te vragen. De bewonersgroep op de Kemp heeft hier aandacht voor.

De avond is afgesloten met het besluit, om over een jaar weer samen te komen. Aldus Informatie van Rob van Vugt, initiatiefnemer en coördinator buurtpreventie Kemp/Kapel Roermond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen