Tropische hitte voorbij, temperatuurdaling ingezet

Foto: Free-Photos

Aangenaam nazomerweer met 19-24 graden

De ongekende septemberhitte is weer voorbij. De temperatuur zet vandaag een daling in en de komende dagen is het, zeker voor het gevoel, een stuk aangenamer. De temperatuur blijft voor september prima met maxima van 19-24 graden. Daarbij schijnt vaak de zon en is het droog.

Met temperaturen van 30 tot plaatselijk 35 graden was het gisteren ongekend heet voor september. Normaal is het in deze tijd van het jaar 18-20 graden. De zeer hoge temperaturen werden aangevoerd met een zuidoostenwind. De wind waait vandaag vanaf zee en hierdoor valt de temperatuur enkele graden lager uit.

In het noorden en westen liggen de maxima tussen 22 en 24 graden en in het uiterste noordwesten en in het Waddengebied wordt het maximaal 21-22 graden. Landinwaarts is het vandaag nog zomers warm met maxima van 25 tot 28 graden. In het zuidoosten van Brabant en in Limburg kan het nog 29 graden worden. Een tropische 30 graden is alleen nog in een beschutte achtertuin mogelijk. Het weerbeeld laat geregeld zon zien, maar vooral vanmiddag trekt ook wat bewolking over het land. Het blijft wel droog.

Aangenaam nazomerweer
Donderdag waait er een matige noordoostenwind. Daarmee wordt overal minder warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 18-19 graden in het noorden en op de Wadden. In het midden wordt het 20-21 graden en in het zuiden 22. In Limburg en Oost-Brabant kan het 23 graden worden. Het weerbeeld is prima met veel zon, enkele stapelwolken en een beetje sluierbewolking.

Vrijdag blijft het erg zonnig, maar in het weekend zijn er behalve zonnige perioden ook wolkenvelden met op zondag in het zuiden een kleine kans op een bui. De temperatuur gaat iets omhoog en ligt tussen 19 graden in het noorden en 24 in het zuiden. In het midden is het veelal een graad of 21-22. Daarmee is het warmer dan gebruikelijk en prima ‘doe’-weer.

Jaco van Wezel

Bron: Weeronline