Lente beduidend kouder dan normaal

Foto:

De lente is dit jaar tot dusver ruim een graad kouder dan gebruikelijk. Dit komt doordat het de eerste helft van april 3,5 graden kouder is geweest dan gemiddeld. Ook was het de afgelopen twee weken behoorlijk wisselvallig en daardoor is het ook iets natter dan gebruikelijk. De zon scheen tot dusver ruim 10 uur meer dan normaal.

De meteorologische lente loopt van 1 maart tot 1 juni. Komende middernacht zijn we precies halverwege deze periode.

Met een gemiddelde temperatuur van slechts 6,0 graden was het van 1 maart tot en met 15 april ruim een graad kouder dan gemiddeld. Dit komt vooral door de afgelopen twee weken waarin het circa 3,5 graden kouder was dan gebruikelijk. Maart kwam dit jaar nagenoeg op het langjarig gemiddelde uit.

Op verreweg de meeste dagen sinds 1 maart was de maximumtemperatuur lager dan gebruikelijk. De uitzondering was de warme periode eind maart. Op 31 maart was het zelfs ruim 12 graden warmer dan gemiddeld!

Het aantal vorstdagen, dagen met een minimumtemperatuur lager dan 0,0 graden, is met twaalf tegen elf ook iets hoger dan normaal. Maart had de normale acht vorstdagen, maar april is tot dusver vorstrijker dan gebruikelijk.

Het aantal warme dagen, dagen met een maximumtemperatuur van 20,0 graden of hoger, tot dusver is twee (30 en 31 maart) en dat is vrij normaal. Over de hele meteorologische lente mag op 16 warme dagen worden gerekend, maar uiteraard worden de meeste hiervan in de tweede helft behaald.

Iets natter dan gemiddeld

Maart verliep iets aan de droge kant, maar het buiige weer van de eerste twee weken van april heeft deze achterstand ruimschoots goedgemaakt. Inmiddels is de meteorologische lente van 2021 tot dusver, met ruim 74 mm, circa 7 mm natter dan gemiddeld.

De natste dagen waren 7 en 10 april. Op woensdag 7 april viel veel van de neerslag als sneeuw. Op de Vaalserberg ontstond een sneeuwdek van bijna 20 cm dik! Zaterdag 10 april regende het in grote delen van het land langdurig. Op veel plaatsen viel 10-15 mm en in Limburg viel plaatselijk 25 mm.

Iets zonniger dan gemiddeld

Met inclusief vandaag verspreid over het land circa 243 uur zon verliep de afgelopen anderhalve maand ruim tien uur zonniger dan gemiddeld. Dit staat in schril contrast met vorig jaar. In 2020 scheen de zon in dezelfde periode maar liefst 336 uur en daarmee was het de zonnigste eerste helft van de lente ooit!

 

bron: Weeronline