Wie helpt er mee afvalpakken voor een schoon Roermond?

Foto: Pixabay

Binnenkort is de Landelijke Opschoondag (zaterdag 23 maart). In het hele land worden diverse leuke opschoonacties georganiseerd om samen de wijk, buurt of straat zwerfafvalvrij te maken. Ook u kunt hier uw bijdrage aan leveren. Doet u ook (weer) mee? Naast opruimen in de wijk kunt u ook opruimen in de natuur en aan de oever van de Maas. Als iedereen een uurtje meehelpt is het al snel een stuk schoner! Aangezien zwerfafval helaas van elke dag is kunt u uw opschoonactie ook op elke andere willekeurige datum plannen. Dit geldt niet voor opschoonacties in het kader van Schone Maas. Deze dienen in maart of april plaats te vinden.

Aan de slag voor een schone buurt

Bent u van plan om samen met anderen een opruimactie te houden dan kunt u bij de gemeente een materialenset zwerfafval lenen. In deze set zitten alle benodigde materialen, zoals vuilniszakken, afvalgrijpers, handschoenen en veiligheidsvestjes en is gratis te leen. Het ingezamelde zwerfafval wordt na afloop van de opruimactie op een afgesproken tijd en locatie opgehaald. De materialenset kan op afspraak worden afgehaald bij de gemeentewerf en na afloop daar worden teruggebracht.

Schone Maas

Limburgse gemeenten langs de Maas werken samen in het project ‘Schone Maas’. In de maanden maart en april ligt er, na een ‘hoogwaterperiode’, veel zwerfafval langs de oevers van de Maas. Dit zorgt niet alleen voor een lelijk landschapsbeeld, het is ook schadelijk voor plant, dier en mens. Wanneer dit afval in het water terecht komt, veroorzaakt het de bekende ‘plastic soep’ in oceanen. Verenigingen en organisaties kunnen zich aanmelden om mee te helpen het zwerfafval op een aantal Maasoevers op te ruimen. Vooraf is een selectie gemaakt van geschikte gebieden. Het opruimen duurt maximaal 3 tot 4 uur en is afhankelijk van de grootte van het gebied en de hoeveelheid zwerfafval die er ligt. Materialen (zoals vuilniszakken, afvalgrijpers, hesjes en handschoenen) en handleidingen met instructies worden door de terreineigenaar beschikbaar gesteld. Na afloop van de opruimacties wordt het verzamelde afval opgehaald en het traject wordt gecontroleerd.

Aanmelden voor een opschoonactie

Via een telefoongesprek of e-mailbericht aan één van onderstaande contactpersonen kunt u uw opschoonactie aanmelden. Vermeld in het e mailbericht duidelijk de naam van de organisatie, groep, school of vereniging, contactpersoon en contactgegevens, een omschrijving van de zwerfafvalactie (wanneer, welk gebied, op welke manier, etc.) de groepsgrootte en de gewenste leenperiode van de materialenset.

Marion Buurman, [email protected], tel: 14 0475
Daniëlle Paulissen, [email protected], tel: 14 0475

'

Reacties

article
92944
Binnenkort is de Landelijke Opschoondag (zaterdag 23 maart). In het hele land worden diverse leuke
https://roermond.nieuws.nl/gemeente/92944/wie-helpt-er-mee-afvalpakken-voor-een-schoon-roermond/
2019-02-05T22:45:13+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/287/2019/02/05224447/chips-3942875_1920.jpg
Gemeente, Roermond Nieuws