Ondernemers nieuws: Veelgemaakte fouten bij de btw-aangifte

Foto: Alexas_Fotos via Pixabay

OKB Limburg – De wegen van de Belastingdienst zijn vaak ondoorgrondelijk. Ook als het om btw gaat. Tientallen regels, uitzonderingen op regels, voorwaarden aan regels… Het is niet zo gek dat je als ondernemer soms door de bomen het bos niet meer ziet met betrekking tot de omzetbelasting. In dit artikel staan we stil bij acht veelgemaakte fouten bij de btw-aangifte.

 
1. Te laat btw-aangifte doen.
Dit gaat váák mis voor de ondernemers die elk kwartaal btw-aangifte doen. Er zijn handige apps die je alarmeren als het weer tijd is voor btw-aangifte. Nodig, want de Belastingdienst is nogal streng op te laat ingediende aangiftes. Dus, voor eens en altijd: over januari, februari en maart doe je voor 30 april aangifte, over april, mei en juni doe je voor 31 juli aangifte, over juli, augustus en september doe je voor 31 oktober aangifte en over oktober, november en december voor 31 januari het jaar erop. Meestal is de Belastingdienst nog zeven dagen vriendelijk. Daarna volgt onherroepelijk een boete. 3 procent van het aangiftebedrag, met een minimum van 50 euro en een maximum van 5.278. Zonde van je geld!
 
2. In het verlengde van punt 1: over de verkeerde periode aangifte doen.
Let erop: het gaat om de factuurdatum, niet om wanneer de factuur is betaald! Dus ligt de factuurdatum in juli, augustus of september? Dan doe je nu btw-aangifte.
3. Vergeten de kleineondernemersregeling (kor) toe te passen.
Als je in een jaar minder dan €1.883 aan btw hoeft af te dragen, mag je een deel van het bedrag houden.
De kor veranderd op 1-1-2020.
 
4. Btw van zakelijke etentjes aftrekken.
Btw mag je aftrekken. Maar niet van eten of drinken in de horeca of kosten van een cateraar, in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte.
 
5. Oeps, bonnetje kwijt. Heb je zakelijke kosten gemaakt maar heb je geen (foto van) het bonnetje meer? Helaas dan.
6. Oh, mijn werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw.
Bepaalde diensten zijn vrijgesteld van btw.
7. Aanloopkosten? Had ik aanloopkosten?
Veel ondernemers beginnen pas met een boekhouding bijhouden als ze zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zonde! Want de btw die je al hebt betaald voordat je bent begonnen met je bedrijf, mag je ook aftrekken.
8. Buitenlandse valuta.
De koers van buitenlandse munten kan nogal eens veranderen.
Meer info, over advies/hulp.
Neem contact op met OKB. 06-25065671. Sjra Clerkx. team-limburg@ondernemersklankbord.nl www.ondernemersklankbord.nl 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen