Roermond heeft zes minuten AED grens dekking nodig

Foto: Elien Smid via Pixabay

Roermond – Angela Hokstam – In een 6- minutenzone bieden mensen binnen 6 minuten, de juiste hulp bij een hartstilstand. Ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in. Hiermee wordt de kans op overleven van het slachtoffer, aanzienlijk vergroot. Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood. Het is bewezen dat mensen die binnen deze 6 minuten gereanimeerd worden, de grootste kans hebben om een infarct (zonder restverschijnselen) te overleven.

Voor een goed werkende 6-minutenzone zijn nodig: een actief oproepsysteem, veel burgerhulpverleners en voldoende AED’s. Een AED is een apparaat, waarmee een elektroshock kan worden toegediend.

Werking 6- minutenzone:

Stap 1: burgerhulpverleners krijgen een oproep bij een hartstilstand in hun buurt.

Stap 2: burgerhulpverleners starten met reanimeren, halen een AED en zetten deze in.

Stap 3: burgerhulpverleners gaan door met reanimeren, totdat de ambulance er is.

Roermond is op de goede weg, maar het zou helemaal fantastisch zijn als heel Roermond binnen de ‘6 minuten grens’ gedekt zou zijn, dag en nacht. Een burgerhulpverlener krijgt een oproep als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Ook is er een beleidsregel van kracht (tot 31 december 2019), waarbij subsidie gegeven wordt op de aanschaf van een AED (die dan 24/7 bereikbaar is). Er wordt ernaar gestreefd om de beleidsregel te verlengen. Hiervoor zal op 19 december a.s. in de raadsvergadering een motie ingediend worden.Aldus informatie van Angela Meuters- Sanders van de Roermondse gemeente raad.

Kun jij reanimeren? Meld je dan aan als burgerhulpverlener en red een leven in jouw buurt. Burgers kunnen zich aanmelden en meer informatie en begeleiding vragen via de site https://www.roermond.nl/hartvoorroermond of mailen naar [email protected].

Roermond nieuws besteedde op 19 en 30 november ook al aandacht aan dit onderwerp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen