Nieuws uit het huis van de stad: “500 dagen later” Gerard Nizet van de SP

500+ dagen later geeft een evaluatie weer van de Roermondse raadsperiode tot nu toe. Vier vragen aan de negen fractievoorzitters van de Roermondse gemeenteraad. Onafhankelijk van elkaar in een beknopt interview.

Vandaag de negende en laatstee aflevering: Gerard Nizet van de SP.

Wie is Gerard Nizet?

Ik ben op 25 maart 1950 in de bakkerstraat ( nr 25…bestaat niet meer als nummer) te Roermond. Bezocht aan het kloosterwand de kleuterschool en aan de munsterstraat van 1956 tot  en met 1962  het Klein College de lagere school. Tussen 1962 en 1967 was ik kleinseminarist in Cadier en Keer bij Maastricht. Ik zou missionaris worden en naar Afrika gaan als priester. In die jaren vond de eerste grote omwenteling plaats in de RK kerk en ik vertrok dan ook terug naar Roermond waar ik op het Bisschoppelijk College in 1970 mijn HBSa diploma haalde en in Nijmegen aan de universiteit Sociale Geografie ging studeren.
Ik begon al in 1973 Aardrijkskunde te geven aan het Collegium Marianum te Venlo. Trouwde en kreeg binnen drie jaar twee kinderen. Studeerde in 1977 af. Toen gaf ik les in Oss, Maaslandcollege, Vincent van Gogh havo, dat later Mondriaancollege werd. Ik woonde in Heesch, later in Den Bosch en ik vertrok nadat ik in Tilburg was afgestudeerd als Econoom, naar Maarssenbroek waar ik tit 2011 werkzaam was op het Niftarlake College als docent Economie.
Ik was inmiddels al jaren gescheiden, maar trouwde in 2010 met Leslie Zitter. Jarenlang speelde ik toneel, regisseerde ik en maakte ik theaterproducties. In al die jaren na mijn middelbare school tekende ik en volgde menige cursus. Ook kunstgeschiedenis. Vanaf mijn middelbare schooltijd was ik politiek geinteresseerd en jaren actief voor de PVDA, maar steeds meer voor de SP, die bleef uiteindelijk over. Ik maakte in Oss in 1999 nog een grote theaterproduktie voor de partij. In Utrecht waar ik woonde was ik slapend lid. Ook al vanwege mijn gezondheidssituatie. Ik heb mijn hele leven vrijwilligerswerk gedaan in de sociale sfeer. Nu nog, in het Toon Hermanshuis en het gevangenispastoraat.
Mijn ouders hadden in mijn jeugd een textielwinkel en mijn vader verkocht ook in een groot gebied rond Roermond. Ik kwam bij veel boeren en genoot van het landschap, vandaar mijn belangstelling voor het natuurlijk landschap wat ons omringt. In 2016 kwam ik terug naar Roermond, niet persee om in de politiek te gaan…….maar je ziet het…… we wonen aan de Maas in de Voorstad. Ik doe veel lopend af…lekker dicht bij de stad.  Al 31 jaar kom ik in Portugal en heb daar vrienden. We komen de laatste 16 jaar op een vaste plek in Midden Portugal. Ik spreek en lees en schrijf een beetje Portugees en dat maakt het communiceren in Portugal een stuk gemakkelijk.
Als biseksueel en gehuwd met een transvrouw ben ik natuurlijk sterk betrokken bij de roze gemeenschap. Maar naast politiek is tekenen en illustreren op cartoonistische wijze mijn echte ding!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen