Het Veldboeket streeft naar betere leefruimte voor insecten in Roermond

Foto: Fiel Schelfhout

Angela Hokstam – Een groep mensen( met de naam Veldboeket) uit Roermond, zijn een initiatief gestart, om Roermond mooier te maken met weidebloemen. Het boeket bestaat uit Anne Cox, Marianne Smeets, Rika Verhoef en  Fiel Schelfhout. Schelfhout had al langer het idee om in Roermond iets te doen met weidebloemen. Hij ontmoette Anne Cox en vertelde haar zijn wens. Anne op haar beurt vertelde dat ze daar ook mee bezig was( met een paar dames ),onder de naam het Veldboeket. Fiel sloot zich toen bij de groep aan.

”We willen graag meer bloemstroken om een betere leefruimte voor insecten, in en om de stad Roermond. We zien dat in de afgelopen jaren veel bermbloemen verdwenen zijn door bouwactiviteiten, bij herinrichting is daar gras gezaaid, dat gemaaid wordt of te intensief begraasd wordt door schapen. De bermbloemen die ooit op die stroken groeiden zijn er niet meer, of krijgen geen kans meer om op te komen. Hierin willen we verandering brengen en zijn in overleg gegaan met de beleidsmakers van de gemeente. We hebben inmiddels goed contact en hebben een strook groen in gebruik gekregen, om met ons idee te starten. Voor ons en de Gemeente, is dit een eerste stap en we  hopen dat dit een succes word. Als dit een succes wordt willen we dit in de toekomst uitbreiden naar andere stroken” vertelt Fiel Schelfhout.

”Dit initiatief  is voor iedereen, zowel de bewoners als de passanten. Maar vergeet niet dat we het ook doen voor de insecten. We willen meer diversiteit in de stad van insecten en we bereiken dit door diverse soorten bloemen, een ander maai- en grasbeleid en voorwaarden te scheppen, dat de insecten schuilplaatsen krijgen om te leven en te overleven. Het naar buiten treden van onze activiteit doen we door iedereen op 23 oktober 2020 uit te nodigen. Om ons groenadoptie project dan te starten, willen we om 10.30 uur een toost uitbrengen met de gasten. We zijn nog volop bezig met het programma voor dit heuglijke moment. Er moeten  nog financiële middelen komen. We hebben een aanvraag gedaan bij Kleur je Wijk en hebben goede hoop dat die ons willen steunen. Hoe groot die steun is, zal bepalend zijn wat we op 23 oktober kunnen laten zien.We krijgen erg veel medewerking van de Gemeente tot nu toe, maar geen financiële steun. Die moeten we elders zoeken. Daarom zijn we ook in overleg met Cita Verde. Ook dit contact is hoopgevend, want men wil ons helpen waar men kan. Maar ook dit contact is nog erg pril en we zijn nog in overleg ” zegt Fiel tot slot”.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen