Extinction Rebellion Roermond hangen de vuile was buiten bij het Designer Outlet

Foto: Joep Deumes

Afgelopen weekend kwamen in 15 steden rebellen in actie tegen overconsumptie en het kapotmaken van de aarde. Van een waar circus om de waanzin van Black Friday te laten zien in Utrecht en Amsterdam, van letterlijk de vuile was buiten hangen in Roermond, de straat op gaan met borden met feiten over de mode-industrie in Haarlem tot Guerilla Repair workshops en kledingruilacties in Rotterdam en andere steden. Een paar voorbeelden van de acties die plaatsvinden door Extinction Rebellion (XR) en XR Fashion Action. Allemaal met dezelfde boodschap: “Stop met Black Friday!”

Extinction Rebellion Roermond actie

In Roermond hingen ze een waslijn op met kleding met daarop de feiten van de kledingindustrie en gingen met voorbijgangers in gesprek. “Iedereen die we spreken is, als ze de feiten lezen, het niet eens met dit systeem van uitbuiting, vernietiging en vervuiling. We hebben ze gevraagd wat er moet gebeuren om dit te veranderen, voorbij eigen gedragsverandering. Ze benoemden onder andere wat XR zelf ook wil: dat de overheid en industrieën hun verantwoordelijkheid nemen. Dit sluit goed aan bij onze eisen gericht aan de overheid: communiceer eerlijk over de urgentie en omvang van de klimaat- en ecologische crisis. Ook benoemden sommige dat de overheid moet doen wat nodig is, onze tweede eis. Onze derde eis, dat besluiten over de oplossingen via een burgerberaad moeten komen, kenden ze nog niet.” aldus woordvoerster Carolien Caspers.

De werkelijke prijs van de koopjes

Het voortdurend en massaal produceren van  consumptiegoederen en kleding zorgt voor extra CO2-uitstoot, torenhoog waterverbruik in de katoenteelt en het uitbuiten van fabriekswerkers in lage lonenlanden: moderne slavernij. Ook planned obsolescence ofwel geplande veroudering, het bewust eerder stuk laten gaan van laptops, telefoons en andere apparaten moet stoppen.

Fast Fashion, de vuile was:

Het concept fast fashion is gericht op winstmaximalisatie voor CEO’s en aandeelhouders. De vervuiling van deze industrie is groter dan alle internationale scheep- en luchtvaart bij elkaar opgeteld. Per jaar wordt er in Nederland zo’n 200 miljoen kilo textiel weggegooid. Als we nu stoppen met het produceren van kleding hebben we genoeg voor de komende twintig jaar.

Ecologische voetafdruk van overconsumptie: 1,7 aarde nodig

De klimaat- en ecologische crises bedreigt wereldwijd miljoenen levens. De gevolgen van branden, overstromingen, hongersnoden en smeltende ijskappen worden de komende decennia nog veel ernstiger. We hebben 1,7 aarde nodig om te produceren wat we in één jaar verbruiken. Er is geen regelgeving om dit te begrenzen; de mode-industrie wordt bijvoorbeeld niet genoemd in het Klimaatakkoord van Parijs. Dit is onacceptabel. XR en Fashion Action eisen daadkrachtig beleid.

Wat is Extinction Rebellion en Fashion Action?

Beide zijn ze onderdeel van een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het voortbestaan van het leven op aarde te beschermen. Fashion Action is een tak van XR, die zich focust op de kledingindustrie. Leden van XR en Fashion Action voeren geweldloze, disruptieve en creatieve acties om de druk op overheden op te voeren zodat die in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Momenteel hebben meer dan tweehonderdduizend mensen in meer dan zestig landen wereldwijd zich aangesloten. XR bestaat uit gewone mensen, uit alle hoeken van het land en alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de levens van huidige en toekomstige generaties. In Nederland zijn bijna veertig lokale groepen actief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen