Lancering prijsvraag Limburgse taal Prijsvraag voor de ontwikkeling van educatief materiaal

3, 2, 1… LAUNCH! Iets meer dan een jaar geleden, namelijk op 6 november 2019, ondertekenden de Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken het convenant Limburgse taal. Zij hebben afgesproken om de positie van het Limburgs te verstevigen en het gebruik ervan te bevorderen en stimuleren én zij laten met deze afspraak zien dat zij de Limburgse taal serieus nemen als regionale taal binnen Nederland.

Prijsvraag Limburgse taal

Met het tekenen van dit convenant hebben zij de daad bij het woord gevoegd: beide overheden hebben elk 25.000 euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van educatief materiaal in het Limburgs, zoals liedjes en boekjes. Deze 50.000 euro is beschikbaar voor vier partijen uit het veld, (jullie dus!), waarbij iedere partij 12.500 euro krijgt, mits zij met een mooi plan komen om het Limburgs binnen de kinderdagverblijven of het primair onderwijs in de vorm van een bruikbaar product een plek te geven.

De opdracht luidt: maak creatief en leerzaam materiaal dat de meertaligheid van kinderen van 0 tot 13 jaar stimuleert en bevordert, in samenwerking met kinderdagverblijven of het basisonderwijs. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een liedje, een boek, een video, een podcast of een spel. Misschien heb je zelf nog wel een veel beter idee. Als het product maar praktisch inzetbaar is voor kinderdagverblijven of het basisonderwijs

Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het onwijs belangrijk is dat jonge kinderen al vanaf 0 jaar in aanraking komen met verschillende talen. Dat is goed voor hun taalontwikkeling. Kinderen in Limburg hebben op dat vlak een voorsprong wanneer zij thuis en op school in het Limburgs en Nederlands met elkaar spreken.

Deadline

De deadline voor het indienen van de aanvraag is 1 februari 2021 en op 1 maart worden de vier winnende partijen bekend gemaakt. Zij mogen dan de 12.500 euro in ontvangst nemen en starten met de ontwikkeling van het product.

Webinar Limburgse taal

Meer weten? Neem dan deel aan het webinar Limburgse taal op dinsdag 1 december om 20:00 uur. Tijdens het webinar wordt aandacht besteed aan het schrijven van een projectplan en passeren enkele inspirerende praktijkvoorbeelden van materiaal voor kinderopvang en basisonderwijs uit andere delen van Nederland de revue.

Het webinar is te volgen voor creatieve makers, dialectliefhebbers, schrijvers, onderwijskundigen, docenten, kinderopvangorganisaties, bibliotheken en alle andere personen met een goed idee om de Limburgse taal bij 0 tot 13 jarigen te promoten!

Meer informatie?

Wil je alles nog eens rustig doorlezen, meer weten over de jury of bekijken wat de criteria zijn? Heb jij een tof idee en wil je een aanvraag indienen? Of wil je deelnemen aan het webinar?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen