Tentoonstelling in het Historiehuis Roermond: Natuurkracht

Foto:

Het Historiehuis toont vanaf heden t/m 31 mei 2022 de expositie ‘Natuurkracht’ met werk uit de stadscollectie van Roermond. De sierlijke kunstwerken van onder meer Frans Dupont, Henri Luyten en Pierre Cuypers laten de inspiratie zien die deze kunstenaars haalden uit het landschap en de natuur.

Eind negentiende en begin twintigste eeuw lijkt de natuur een centrale plek in te nemen in de samenleving. Dat is ook te zien bij Roermondse ontwerpers en kunstenaars uit de tijd dat de stad op cultureel gebied haar hoogtepunt beleefde, de tijd van Cuypers. Van het hoogste en nieuwste gebouw in de stad tot en met een taartschepje, alles werd voorzien van een bladmotief of een zwierige krul, verwijzend naar de natuurkracht om ons heen.

Het Historiehuis toont in deze tentoonstelling bijzondere ontwerpen uit de depots van de stadscollectie van Roermond, met werk van Joseph en Pierre Cuypers, Mathieu Lauweriks, Henry Luyten en Frans Dupont. De Roermondse kunstenaars en ontwerpers lieten zich inspireren door Romantische thema’s die dan nog volop door de kunst en cultuur golven, waarbij de natuur een prominente plek innam. Denk bijvoorbeeld aan de op de middeleeuwen geïnspireerde neogotiek van Pierre Cuypers, met een duizelingwekkende hoeveelheid organische versieringen; of de golvende gevelversieringen van het door Dupont ontworpen pand ‘Janssens-Höppener’ inclusief reliëf van een mystieke godin. De fascinatie voor natuur en landschap blijkt ook uit de

talloze studies die sommige kunstenaars maken, zoals de tientallen schetsboekjes die Joseph Cuypers vol tekent met studies van bomen en bloemen, of de talloze landschapsstudies die Henry Luyten schilderde.

Openstelling:

De expositie is dagelijks gratis te bezoeken, binnen de openingstijden van de bibliotheek (Bibliorura) waarin het Historiehuis is gevestigd.
Door de eerder geldende coronaregels voor musea stond de expositie al enige tijd in de stijgers en klaar om publiek te ontvangen. Zodra het kon is de expositie opengesteld voor het publiek (helaas dus even zonder grote opening.)

 Tentoonstelling: Natuurkracht

Het landschap en de natuur als drijfveer voor Roermondse ontwerpers

 De tentoonstelling is gratis toegankelijk en te zien t/m 31 mei in het Historiehuis

Bezoekadres: Neerstraat 11, 6041 KA Roermond,

www.historiehuisroermond.nl 

Het Historiehuis is gelegen in Bibliorura. De wisselexpositie bevindt zich in het souterrain.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen