Alleen als een vlaai echt in Limburg is gebakken, mag deze ook 'Limburgs' worden genoemd. Vanaf 22 januari geldt Limburgse vlaai officieel als streekproduct met Europese erkenning. Vanaf dan moeten bakkers in Belgisch- en Nederlands-Limburg aan een reeks eisen voldoen om de Limburgse vlaai als zodanig op de toonbank te mogen leggen. Het is de eerste keer dat deze Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) wordt toegekend aan een product uit twee landen.
CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers zal volgende week maandag samen met President van het Europees Parlement Roberta Metsola de Limburgse bakkers in Brussel ontvangen om de toekenning van dit Europese label te vieren. Jeroen Lenaers: ''Deze erkenning is niet meer dan terecht. De Limburgse bakkers hebben hier hard voor moeten vechten. De toekenning van dit label is in vele opzichten historisch, mede door de samenwerking tussen Nederland en België bij de aanvraag ervan. Nadat eerder al twee wijnen uit onze mooie provincie zijn opgenomen in het register, staat Limburg er wederom goed op in Europa.''