ROERMOND - Roermond telde begin vorig jaar afgerond 355 langdurig leegstaande woningen. Dat zijn er meer dan in 2022: toen waren het er 335.
Dit blijkt uit cijfers die het CBS heeft verzameld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, gepubliceerd door het AD.
Definitie
Vergeleken met de vijftien gemeenten die qua fysieke omgeving het meest op Roermond lijken, ligt het aantal leegstaande woningen hier hoger. Een woning of ander soort pand staat officieel langdurig leeg als er minimaal een jaar achter elkaar niemand in woont. Dat maakt ze in potentie een aantrekkelijk doelwit voor criminelen, die zo'n gebouw kunnen gebruiken voor een wietkwekerij, drugslab of locatie om geld wit te wassen. De CBS-cijfers laten zien hoe groot dat probleem zou kunnen zijn. Gemeenten willen al jaren een 'leegstandsheffing' kunnen invoeren, maar ook na een oproep vorige week in de Tweede Kamer van GroenLinks-PvdA en SP wil woonminister Keijzer daar nog steeds niets van weten. In totaal telt Roermond afgerond 490 langdurig leegstaande panden. Dat zijn er meer dan in vergelijkbare gemeenten. Naast de 355 woningen, gaat het om 125 bedrijfspanden en vijftien panden met een maatschappelijke functie, zoals scholen en hotels.
Stroom
In 165 woningen in Roermond is er sprake van spookbewoning. Net als bij gewone leegstaande woningen gaat het hier om woningen die minimaal een jaar achter elkaar officieel leegstaan, maar waar wel stroom wordt verbruikt. Dat zou erop kunnen duiden dat er toch iemand woont of dat er bijvoorbeeld criminele activiteiten plaatsvinden. Ook het aantal spookwoningen in Roermond ligt hoger dan in vergelijkbare gemeenten.