Video: Van de hoed en de rand: Matheu Cordang monument en boek Swalmen 1

Foto:

.Als amateur werd Mathieu Cordang (Maastricht / Swalmen ) wereldkampioen stayeren in 1895 in Keulen. Ook won hij lange afstandswedstrijden die al lang niet meer bestaan, zoals Amsterdam-Arnhem-Amsterdam. In 1894 vestigde hij een wereldrecord op de mijl op de tandem.

Een jaar later versloeg hij in een “wedstrijd” de sneltrein Maastricht-Roermond! Mathieu Cordang was professional van 1896 tot 1900. In 1897 ontging hem de winst in Parijs-Roubaix toen hij op de wielerbaan van Roubaix ten val kwam. De latere tourwinnaar Maurice Garin wachtte niet op de gevallen Cordang en won met twee meter voorsprong de koers. Garin was uitgeput en Cordang werd toegejuicht door het publiek. Hij rookte – zoals zo vaak – een dikke Gigerl sigaar op het middenterrein. Daaraan ontleende hij zijn bijnaam ‘Mister Tabacco’. Het hoogtepunt van zijn profcarrière kwam in hetzelfde jaar.

Op de wielerbaan in Crystal Palace in Londen reed hij vijf wereldrecords. Zo reed hij de tijdens de Bol d’Or 1900 een werelddagrecord, door (met gangmaking) in 24 uur 991 kilometer en 651 meter te fietsen. Daarna legde Cordang zich weer toe op het stayeren. In 1898 won hij de Grote Prijs van Amsterdam.

Tijdens de Olympische Zomerspelen 1900 in Parijs won hij goud op de 3 kilometer, maar deze koers van professionals werd later niet officieel erkend door het IOC. Voor hij beroepsrenner werd, was Cordang matroos op de grote vaart. Na zijn wielercarrière had hij een garagebedrijf in Swalmen. Hij overleed in 1942 op 72-jarige leeftijd aan een longontsteking. Sinds 29 augustus 2018 staat tegenover zijn voormalige garage een park en monument dat zijn naam draagt. Stan Cordang en Lammert Visscher hebben een monument opricht in Swalmen in 2018 ter ere van Mathieu, tevens zijn ze al jaren bezig om voor hun opa de Olympische medailles terug te krijgen die Mathieu (onterecht) zijn afgenomen.

Ze hebben een prachtig boek gemaakt over Mathieu Cordang dat : ” de Onverschrokkene “ heet. Stan Cordang heeft beloofd als dat lukt de Olympische medailles terug te krijgen: dat hij op de primitieve fiets van opa helemaal naar Parijs rijdt!!!

Benno Kroese

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen