Het weer tijdens Carnaval van dag tot dag Maandag een bewolkte lente dag

Foto: Peter Gehrkens

Het weer voor carnavalsvierders staat in het teken van wind en regen. Zaterdag is de wind het nadrukkelijkst aanwezig, zondag wordt de natste dag. Vooral zondagmiddag plenst het soms flink door en is het natter dan vorig jaar. Met maxima van 10-13 graden is het komende dagen zacht voor eind februari. Normaal ligt de middagtemperatuur rond 7 graden. Maandag blijft het zacht en kan het in het zuiden bijna 14 graden worden. Dit meldt weeronline.

Vanavond is er veel bewolking. In het noordwesten en noorden van Nederland kan wat regen vallen, maar in de carnavalsregio’s (het zuiden en oosten) van het land blijft het droog. Komende nacht is vooral in Twente en de Achterhoek wel kans op een beetje regen. De minimumtemperatuur ligt rond 7 graden.

Onstuimige zaterdag

Zaterdag is het bewolkt en waait een stevige zuidwestenwind. Aan de kust van Noord- en Zuid-Holland en op de Wadden is kans op zware windstoten tot 90 km/uur. In Zeeland is kans op zware windstoten van 80 km/uur. In Brabant, Limburg en Oost-Nederland komen windstoten voor tot circa 65 km/uur.

Noord-Nederland heeft de hele dag kans op regen. In de carnavalsregio’s verlopen de ochtend en het begin van de middag grotendeels droog. In de loop van de middag neemt de kans op regen vanuit het noordwesten toe. Het wordt 11-12 graden.

Regen tijdens carnavalsoptochten op zondag

Zondag blijft het erg winderig, maar waarschijnlijk is het niet zo onstuimig als op zaterdag. Slechts enkele berekeningen komen juist wel met veel wind. Wel gaat het langer regenen en kunnen we spreken van een natte dag. Vooral aan het begin van de middag kan het soms flink doorregenen. Het wordt 10 graden in Boeskoolstedke (Oldenzaal) tot 12 graden in Krabbegat (Bergen op Zoom) en Remunj (Roermond).

Maandag blijft het zacht en kan het in het zuiden bijna 14 graden worden.

De zachte lucht gaat gepaard met veel bewolking en lokaal wat regen. De wind is in Noord-Brabant en Limburg slechts matig, windkracht 3 tot 4 uit het zuiden. Dat is goeds nieuws voor optochten die maandag gehouden worden, zoals in Roermond. In Zeeland waait het wel nog harder. Dinsdag is er af en toe zon, maar ook een enkele bui. De middagtemperatuur komt dan uit rond 10 graden. De windkracht is vergelijkbaar met maandag, maar de wind waait dan uit het westen.

Carnaval in Lampegat (Eindhoven). Foto: ANP

Vorig jaar ook nat en onstuimig weer met Carnaval

Ook vorig jaar was het wisselvallig tijdens Carnaval. Er viel geregeld regen, maar omdat de meeste regen voor het noordwesten was, hielden Brabant en Limburg het ook regelmatig droog. Vooral op carnavalszondag en -maandag waaide het stevig. Het scheelde niet veel of het kwam zelfs tot een officiële carnavalsstorm. Met maxima van 10-13 graden was de temperatuur vergelijkbaar met dit jaar.

In 2016 en 2017 speelde de wind de carnavalsoptochten ook al parten. Veel optochten werden afgelast, zeker in 2016 toen op 8 februari sprake was van een officiële carnavalsstorm. Ook in 2017 werden sommige tochten vervroegd, ingekort of aangepast vanwege zware windstoten.

In 2018 was van onstuimig weer geen sprake. Het was droog en koud met maxima van 3-4 graden. ’s Nachts vroor het zelfs 4-6 graden en moesten carnavalsgangers zich goed aankleden. Ook werd gewaarschuwd voor gladheid. De laatste carnavalsdagen waren licht wisselvallig met lokaal wat winterse neerslag.

Check de laatste ontwikkelingen voor het weer tijdens Carnaval ook in het weerbericht Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen